Ξηροί καρποί: Σύμμαχος ή εχθρός στην απώλεια βάρους

ksiroi karpoi simmaxos h exthros stin apoleia varous
5 λεπτά διάβασμα

Οι ξηροί καρποί είναι ένα αγαπημένο σνακ για πολλούς, χάρη στη νοστιμιά και τη θρεπτική τους αξία. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, συχνά προκύπτει το ερώτημα αν αν μας βοηθούν ή αν μας σαμποτάρουν. Από τη μία, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, που μπορούν να συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Από την άλλη, η υψηλή τους θερμιδική αξία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, αν δεν καταναλωθούν με μέτρο. 

Ξηροί καρποί και διατροφική αξία

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, παρόλο που έχουν υψηλή θερμιδική αξία, αποτελούν μία σημαντική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, ιδιαίτερα ελαϊκό οξύ, που είναι ευεργετικά για την καρδιακή υγεία, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τα ιδανικά για χορτοφάγους και vegans. (Διάβασε επίσης: Η σημασία της φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή).Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προάγουν τον κορεσμό και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τέλος, είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Θρεπτικά συστατικά28 γρ αμύγδαλα/μία χούφτα/23 τεμάχια
Ενέργεια160 θερμίδες 
Πρωτεΐνες 6 γραμμάρια 
Λιπαρά14 γραμμάρια
Υδατάνθρακες6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες3 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε7,27 γραμμάρια
Μαγνήσιο 77 γραμμάρια 
Σίδηρο1,05 γραμμάρια

 

  • Φουντούκια

Τα φουντούκια θεωρούνται από πολλούς διατροφικός θησαυρός. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωφέλιμα λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, υποστηρίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία και προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες. Παρά την υψηλή θερμιδική τους αξία, που απαιτεί μέτρο στην κατανάλωσή τους, τα φουντούκια ξεχωρίζουν για τη γλυκιά τους γεύση και την ευελιξία τους στη μαγειρική. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα ή αλεσμένα σε μορφή πραλίνας, εμπλουτίζοντας σαλάτες, σνακ, γλυκίσματα και επιδόρπια με θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική γεύση.

Θρεπτικά συστατικά30 γρ/1 χούφτα/20 τεμάχια
Ενέργεια176 θερμίδες
Πρωτεΐνες 4,2 γραμμάρια
Λιπαρά17 γραμμάρια
Υδατάνθρακες4,7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες2,7 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε21% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Β111% της ΣΗΠ
Μαγγάνιο86% της ΣΗΠ

 ΣΗΠ=Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDI)

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι ένας καρπός με εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία, γεμάτος θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελείται από λίπος και περίπου 15% από πρωτεΐνες, ενώ η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι χαμηλή. Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το λινολεϊκό και το α-λινολενικό οξύ, και περιέχουν επίσης φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και βιταμίνη Ε. Αυτό που τα καθιστά μοναδικά σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, κάτι που δεν συναντάται συχνά σε άλλους καρπούς. Ο συνδυασμός των καλών λιπαρών, των πρωτεϊνών και των ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού δηλαδή του αισθήματος πληρότητας, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για σνακ. 

Θρεπτικά συστατικά30 γρ/14 μισά καρύδια
Ενέργεια185 θερμίδες
Πρωτεΐνες4,3 γραμμάρια
Λιπαρά18,5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες3,9 γραμμάρια
Σάκχαρα0,7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες1,9 γραμμάρια

Ξηροί καρποί και οφέλη

  • Γλυκαιμικός έλεγχος

Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί να βελτιώνει τις γλυκαιμικές αποκρίσεις σε υγιή και διαβητικά άτομα [1]. Μελέτες έχουν αποδείξει σημαντική μείωση των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών σε υγιή όσο και διαβητικά άτομα [2]. Αυτο συμβαίνει διότι, οι ξηροί καρποί περιέχουν φαινολικά και φυτικά άλατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν το μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα και να ελέγξουν το σακχαρώδη διαβήτη λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες [3].

Διάβασε επίσης: Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης

  • Λιπιδαιμικό Προφίλ

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις των ξηρών καρπών στην ολική χοληστερόλη και την LDL-χοληστερόλη, τόσο σε υγιή όσο και σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη [4]. Αυτό συμβαίνει λόγο της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητα λιπαρών στους ξηρούς καρπούς, της αίσθησης κορεσμού που προσφέρουν και την πλούσια σύνθεση σε βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης [5].

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη και Διατροφή : Ο Απόλυτος Οδηγός

  • Φλεγμονή

Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την ανάπτυξη δυσλειτουργιών καρδιομεταβολικού συστήματος μέσω των βιοδραστικών τους συστατικών, όπως η L-αργινίνη, το άλφα-λινολενικό οξύ, οι πολυφαινόλες και οι φυτικές ίνες. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένες συγκεντρώσεις προφλεγμονωδών κυτοκινών [6]. Επιπλέον, το άλφα-λινολενικό οξύ που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, έχει αναδειχθεί ως αντιφλεγμονώδες συστατικό, συνδέοντας αντιστρόφως με φλεγμονώδεις δείκτες όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με στεφανιαία νόσο [7].

  • Οξειδωτικό στρες

Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων, όπως οι ξηροί καρποί, είναι σημαντική για τη διαχείριση καρδιομεταβολικών διαταραχών [8]. Η βιταμίνη Ε και οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που περιέχονται πλούσια στους ξηρούς καρπούς [9]. Έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη από τη συμπερίληψή τους στη διατροφή σε σχέση με τους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες [10].Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών λόγω της γεύσης τους και της δοσολογικής επίδρασης που τους καθιστά κατάλληλους για συμπερίληψη στη διατροφή.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης

Η συνιστώμενη ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής σας, και οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες που μπορεί να έχετε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες αρχές:

  1. Ποσότητα: Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ξηρών καρπών εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό θερμίδων που χρειάζεστε καθημερινά. Μια κατευθυντήρια γραμμή είναι περίπου 30 γραμμάρια έως 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα, ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες.
  2. Συχνότητα κατανάλωσης: Είναι σημαντικό να ενσωματώνετε ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας με τακτικότητα, αλλά χωρίς υπερβολές. Μπορείτε να τους καταναλώνετε καθημερινά ως μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογικού προγράμματος, αλλά πάντα με μέτρο.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας η απάντηση στο ερώτημα εάν οι ξηροί καρποί είναι σύμμαχοι ή εχθροί στην προσπάθεια απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν και είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες και ωφέλιμα λιπαρά, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ενέργεια μπορεί να αυξήσει τη συνολική κατανάλωση θερμίδων. Επομένως, η μέτρηση των μερίδων και η ενσωμάτωσή τους σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους, αλλά πάντα με μέτρο και συνειδητή κατανάλωση. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Βιβλιογραφία

  1. Kendall CW, Josse AR, Esfahani A, Jenkins DJ. Nuts, metabolic syndrome and diabetes. Br J Nutr. (2010) 104:465–73. 10.1017/S0007114510001546
  2. Casas-Agustench P, López-Uriarte P, Bulló M, Ros E, Cabré-Vila J, Salas-Salvadó J. Effects of one serving of mixed nuts on serum lipids, insulin resistance and inflammatory markers in patients with the metabolic syndrome. Nutr, Metabol Cardiovas Dis. (2011) 21:126–35. 10.1016/j.numecd.2009.08.005
  3. Thompson LU, Button CL, Jenkins D. Phytic acid and calcium affect the in vitro rate of navy bean starch digestion and blood glucose response in humans. Am J Clin Nutr. (1987) 46:467–73. 10.1093/ajcn/46.3.467
  4. Mukuddem-Petersen J, Oosthuizen W, Jerling JCA. systematic review of the effects of nuts on blood lipid profiles in humans. J Nutr. (2005) 135:2082–9. 10.1093/jn/135.9.2082
  5. Mandalari G, Faulks RM, Rich GT, Lo Turco V, Picout DR, Lo Curto RB, et al.. Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. J Agric Food Chem. (2008) 56:3409–16. 10.1021/jf073393v
  6. Casas-Agustench P, Bulló M, Salas-Salvadó J. Nuts, inflammation and insulin resistance. Asia Pac J Clin Nutr. (2010) 19:124.
  7. Lopez-Garcia E, Schulze MB, Manson JE, Meigs JB, Albert CM, Rifai N, et al.. Consumption of (n-3) fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial activation in women. J Nutr. (2004) 134:1806–11. 10.1093/jn/134.7.1806
  8. Soory M. Nutritional antioxidants and their applications in cardiometabolic diseases. Infect Disord Drug Targets. (2012) 12:388–401. 10.2174/187152612804142233
  9. Chaalal M, Ouchemoukh S, Mehenni C, Salhi N, Soufi O, Ydjedd S, et al.. Phenolic contents and in vitro antioxidant activity of four commonly consumed nuts in algeria. Acta Alimentaria. (2019) 48:125–31. 10.1556/066.2018.0009
  10. Gulati S, Misra A, Pandey RM, Bhatt SP, Saluja S. Effects of pistachio nuts on body composition, metabolic, inflammatory and oxidative stress parameters in Asian Indians with metabolic syndrome: a 24-wk, randomized control trial. Nutrition. (2014) 30:192–7. 10.1016/j.nut.2013.08.005

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews