Λυκοπένιο: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Lykopenio ena isxiro antioxidotiko
2 λεπτά διάβασμα

Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πιο γνωστά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη διατροφή μας. Είναι ένα καροτενοειδές που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, τα καρπούζια, τα ροζ γκρέιπφρουτ και οι κόκκινες πιπεριές. Πέρα από το ζωντανό χρώμα του, το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Οφέλη του λυκοπενίου για την υγεία

  1. Αντιοξειδωτική προστασία: Το λυκοπένιο είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών [1]. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

  1. Πρόληψη του καρκίνου: Το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού και του προστάτη περιορίζοντας την ανάπτυξη των όγκων [2]. 
  2. Υγεία της καρδιάς: Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων [3]. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και να προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τη φλεγμονή και την οξείδωση.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη και Διατροφή : Ο Απόλυτος Οδηγός

  1. Υγεία του δέρματος: Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία του δέρματος από τη ζημιά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία [4].  Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ηλιακών εγκαυμάτων.
  2. Μείωση καταθλιπτικών συμπεριφορών. Τα αποτελέσματα από μια έρευνα έδειξαν ότι το λυκοπένιο θα μπορούσε να βελτιώσει συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη [5].

Διάβασε επίσης: Διατροφή και κατάθλιψη

Ποιές είναι οι πηγές λυκοπενίου;

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη λυκοπενίου. Εδώ είναι μερικές από τις πλουσιότερες πηγές:

  • Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας (χυμός ντομάτας, σάλτσα ντομάτας)
  • Καρπούζι
  • Ροζ γκρέιπφρουτ
  • Κόκκινες πιπεριές
  • Παπάγια

Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός είναι πως η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται. Έτσι, τα προϊόντα ντομάτας, όπως η σάλτσα και ο πολτός ντομάτας, αποτελούν ιδιαίτερα καλές πηγές λυκοπενίου.

Ποιά είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει λυκοπένιο, οπότε είναι απαραίτητη η λήψη του μέσω της διατροφής για να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα. Αν και δεν υπάρχει επίσημη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, στοιχεία από μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 8-21 mg ημερησίως μπορεί να είναι  ευεργετική. Μια μέση ντομάτα που ζυγίζει 100 γραμμάρια, περιέχει περίπου 25 mg. Η απορρόφηση του λυκοπενίου στον οργανισμό επηρεάζεται, επίσης, από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και η διατροφή. Για παράδειγμα, η παρουσία λίπους ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του λυκοπενίου στον οργανισμό. 

Συμπερασματικά

Το λυκοπένιο είναι ζωτικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, παρέχοντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, από την καρδιακή προστασία μέχρι την πρόληψη του καρκίνου και την υγεία του δέρματος. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε λυκοπένιο είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να ενισχύσουμε την υγεία μας και να προστατευτούμε από διάφορες ασθένειες. Προσθέστε περισσότερες ντομάτες, καρπούζι και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας και απολαύστε τα οφέλη αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 94 reviews