Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Αποτελεσματικοί τρόποι

energopoihsh tou metabolismou
3 λεπτά διάβασμα

Ο μεταβολισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η ενεργοποίηση του μεταβολισμού μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας, στην καύση περισσότερων θερμίδων και στη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός, υπολογιζόμενος σε θερμίδες, είναι η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια μέσω μιας βιοχημικής διαδικασίας που συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά με το οξυγόνο, απελευθερώνοντας την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του σώματος. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα, εργασία, αθλητισμό, ψυχαγωγία κ.ά.

Πως μπορείτε να μετρήσετε τον μεταβολισμό σας; 

  • Εξισώσεις Υπολογισμού

Χρησιμοποιώντας μόνο το σωματικό βάρος, την ηλικία, το φύλο και το ύψος του ατόμου, μπορεί να εκτιμηθεί κατά προσέγγιση ο ρυθμός μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας.

  • Βιοηλεκτρική εμπέδηση

Ο μεταβολισμός μπορεί επίσης να υπολογιστεί μέσω μίας διαδικασία που ονομάζεται βιοηλεκτρική εμπέδηση η οποία χρησιμοποιώντας πληροφορίες για τη σύσταση του σώματος, καθώς και δεδομένα όπως βάρος, ύψος, ηλικία και φύλο υπολογίζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR). 

  • Έμμεση Θερμιδομετρία

Η έμμεση θερμιδομετρία υπολογίζει τη θερμότητα που παράγεται από τον μεταβολισμό, μετρώντας την κατανάλωση οξυγόνου για την καύση των θρεπτικών ουσιών, το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα και την αποβολή αζώτου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να υπολογίσουμε τον μεταβολικό ρυθμό.

Υπάρχουν τρόποι για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας;

1. Ασκήσεις αντοχής με βάρη

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας. Οι ασκήσεις αντίστασης και βαρών, όπως η άρση βαρών και οι ασκήσεις με αντίσταση σώματος, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα. Οι μύες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο υψηλότερος θα είναι ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός [1].

2. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας. Αυτή η μέθοδος προπόνησης περιλαμβάνει σύντομα εκρήξεις έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με περιόδους ανάπαυσης ή χαμηλής έντασης. Το HIIT μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση, συμβάλλοντας στην καύση περισσότερων θερμίδων [2].

3. Επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, καθώς η πέψη της πρωτεΐνης απαιτεί περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης, η πρωτεΐνη συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και αυγά [3].

Διάβασε επίσης: Πρωτεΐνη: πόση χρειάζομαι;

4. Επαρκής ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και τον μεταβολισμό, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα [4].

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: η σημασία του στην απώλεια βάρους

Με ποιους τρόπους μειώνεται ο μεταβολισμός;

Ναι, ο μεταβολισμός μπορεί να μειωθεί υπό ορισμένες συνθήκες. Ακολουθούν μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να μειώσουν τον μεταβολισμό:

  1. Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας τείνει να επιβραδύνεται, λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας και των αλλαγών στις ορμόνες.
  2. Μυϊκή μάζα: Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή. Μείωση της μυϊκής μάζας, είτε λόγω καθιστικού τρόπου ζωής είτε λόγω γήρανσης, μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό.
  3. Διατροφή: Η υπερβολική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, καθώς το σώμα προσαρμόζεται για να εξοικονομήσει ενέργεια.
  4. Ορμονικές διαταραχές: Ορισμένες ορμονικές διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να ρυθμίζονται τυχόν ορμονικές διαταραχές με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  5. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας: Η έλλειψη άσκησης μπορεί να μειώσει τη μυϊκή μάζα και, κατά συνέπεια, τον μεταβολισμό.

Υπάρχουν τροφές ή ροφήματα που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού;

  •  Καφές

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Η έρευνα σημειώνει ότι ορισμένες ενώσεις στον καφέ μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων ή των λιπών του σώματος [5]. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο με βάση μεμονωμένα χαρακτηριστικά όπως το σωματικό βάρος και η ηλικία

Το τσάι περιέχει ενώσεις που ενισχύουν την υγεία που ονομάζονται κατεχίνες που μπορεί να λειτουργούν για την ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού. Τόσο το πράσινο τσάι Oolong όσο και το πράσινο τσάι Matcha μπορεί να αυξήσουν την οξείδωση του λίπους και μπορεί να σας βοηθήσουν να κάψετε επιπλέον θερμίδες όταν ακολουθείτε συγχρόνως ένα πρόγραμμα άσκησης [6,7]. Παρ ‘όλα αυτά, όπως και με τον καφέ, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. 

  • Τζίντζερ

Το τζίντζερ και τα συναφή μπαχαρικά πιστεύεται ότι έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες ενίσχυσης του μεταβολισμού. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, αυξάνοντας την θερμογένεση και μειώνοντας το αίσθημα πείνας [8]. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα.

  •  Νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι το πόσιμο νερό μπορεί να ενισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα το μεταβολισμό κατά 24-30% [9]. Η ισχύς του αποτελέσματος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Διαβάστε επίσης: Πως να αυξήσω την ενυδάτωση

 

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αναφερθεί πως τα παραπάνω τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν σε μικρό ποσοστό τον μεταβολισμό. Συνεπώς, παρόλο που μπορείτε να συνεχίσετε να τα καταναλώνετε, δεν θα πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτά τα τρόφιμα ή ροφήματα για να επιτύχετε ουσιαστικά αποτελέσματα στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας, αφού δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών που να τεκμηριώνουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Συμπερασματικά

Η ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Η τακτική άσκηση, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα, είναι βασικός παράγοντας. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και επαρκής σε θερμίδες, βοηθά στην αποφυγή επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Η σωστή ενυδάτωση και ο ποιοτικός ύπνος είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού. Με την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών, μπορούμε να διατηρήσουμε ή να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Βιβλιογραφία

  1. MacKenzie-Shalders K, Kelly JT, So D, Coffey VG, Byrne NM. The effect of exercise interventions on resting metabolic rate: A systematic review and meta-analysis. J Sports Sci. 2020 Jul;38(14):1635-1649. doi: 10.1080/02640414.2020.1754716. Epub 2020 May 12. PMID: 32397898.
  2. Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646. doi: 10.1111/obr.12532. Epub 2017 Apr 11. PMID: 28401638.
  3. Johnston CS, Day CS, Swan PD. Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women. J Am Coll Nutr. 2002 Feb;21(1):55-61. doi: 10.1080/07315724.2002.10719194. PMID: 11838888.
  4. van Egmond LT, Meth EMS, Engström J, Ilemosoglou M, Keller JA, Vogel H, Benedict C. Effects of acute sleep loss on leptin, ghrelin, and adiponectin in adults with healthy weight and obesity: A laboratory study. Obesity (Silver Spring). 2023 Mar;31(3):635-641. doi: 10.1002/oby.23616. Epub 2022 Nov 20. PMID: 36404495.
  5. Farias-Pereira R, Park CS, Park Y. Mechanisms of action of coffee bioactive components on lipid metabolism. Food Sci Biotechnol. 2019 Aug 12;28(5):1287-1296. doi: 10.1007/s10068-019-00662-0. PMID: 31695927; PMCID: PMC6811484.
  6. Zhang S, Takano J, Murayama N, Tominaga M, Abe T, Park I, Seol J, Ishihara A, Tanaka Y, Yajima K, Suzuki Y, Suzuki C, Fukusumi S, Yanagisawa M, Kokubo T, Tokuyama K. Subacute Ingestion of Caffeine and Oolong Tea Increases Fat Oxidation without Affecting Energy Expenditure and Sleep Architecture: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blinded Cross-Over Trial. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3671. doi: 10.3390/nu12123671. PMID: 33260552; PMCID: PMC7760339.
  7. Willems MET, Şahin MA, Cook MD. Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Sep 1;28(5):536-541. doi: 10.1123/ijsnem.2017-0237. Epub 2018 Jun 19. PMID: 29345213.
  8. Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012 Oct;61(10):1347-52. doi: 10.1016/j.metabol.2012.03.016. Epub 2012 Apr 24. PMID: 22538118; PMCID: PMC3408800.
  9. Vij VA, Joshi AS. Effect of 'water induced thermogenesis' on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects. J Clin Diagn Res. 2013 Sep;7(9):1894-6. doi: 10.7860/JCDR/2013/5862.3344. Epub 2013 Sep 10. PMID: 24179891; PMCID: PMC3809630.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 94 reviews